Rentabilitetsanalyse er et af de kritiske værktøjer til at analysere en virksomheds økonomiske tilstand. Dens resultater indikerer, hvor meget virksomheden kan tjene på dets aktiver og egenkapital. Rentabilitetsanalysen udføres ud fra flere indikatorer – jo flere indikatorer der bruges, jo mere information får du om virksomhedens økonomi. Analysen kan dog være lidt mere kompleks.
Hvad er en rentabilitetsanalyse
Rentabilitetsanalyse giver mulighed for at afgøre, om den aktuelle aktivitet opnår de tilsigtede mål og bestemmer retningen og metoden til at forbedre den i fremtiden. Kontinuerlig analyse af indikatorer gør det muligt hurtigere at bestemme handlingsforløbet, der gør det muligt at opnå positive resultater.
Virksomhedsrentabilitet – koncept og formål?
Rentabilitet er det korrekt beregnede økonomiske resultat af en forretningsaktivitet. Det er en af de økonomiske analyseindikatorer, der afgør, hvor hurtigt vi opnår et afkast af den investerede kapital i virksomheden. Ved at analysere forholdet mellem resultatet og de enkelte balanceposter får man svar på virksomhedens aktuelle situation. Det muliggør design af udviklingsaktiviteter på bestemte områder. Oftest gælder det, at jo højere rentabilitetsforhold, desto mere gunstig er virksomhedens økonomiske situation. En virksomheds rentabilitetsniveau påvirker enheden og dens miljø, herunder kunder, långivere og kreditorer.
Hvad er rentabilitetsanalyse nøgletal?
Nedenfor præsenterer vi individuelle rentabilitetsindikatorer, som vil hjælpe dig med at lære om virksomhedens økonomiske tilstand og indhente værdifuld information til videre udvikling.

1. Afkastningsgrad
Indikatoren for afkast af aktiver, dvs. indikatoren for afkast af aktiver, bestemmer det finansielle nettoresultat, der kan henføres til en specifik enhed af finansieringskilder. Det er med andre ord en indikator, der bruges til at illustrere en virksomheds aktivers evne til at generere overskud. Den informerer om effektiviteten af virksomhedens formueforvaltning. Indikatorens værdi afhænger af overskud og er udtrykt i procent.
- Hvilke data har du brug for? Balance og resultatopgørelse, fortrinsvis pr. regnskabsperiodens afslutningsdato.
- Hvordan beregner man forrentning af aktiver? Divider det økonomiske resultat med de samlede aktiver og gang derefter resultatet med 100.
- Hvordan fortolker vi afkastet af aktiver? Jo højere den er, jo bedre er virksomhedens økonomiske situation. Resultater er bedst sammenlignet med tidligere beregninger eller konkurrentmålinger.
2. Egenkapitalforrentning
Indikatoren for egenkapitalafkast angiver det afkast, en virksomhed kan opnå fra en udvalgt investering. Dette er en meget værdifuld indikator, især for investorer, der ønsker at investere i et specifikt projekt i din virksomhed.
- Hvilke data har du brug for? Som med forrentning af aktiver skal du have en balance og resultatopgørelse fra regnskabsperiodens afslutningsdato.
- Hvordan beregner du egenkapitalafkast? Divider det finansielle nettoresultat med egenkapitalen og gang resultatet med 100.
- Hvordan fortolker vi egenkapitalforrentningen? Jo højere forholdet er, jo bedre er virksomhedens økonomiske resultater. Da der ikke er optimale intervaller her, bør afkast på egenkapital sammenlignes over tid. Voksende indikatorer vil bevise, at virksomhedens økonomiske situation konstant forbedres.
3. Salgsrentabilitetsindikator, dvs. Afkast af salg
Salgsafkast angiver forholdet mellem det økonomiske nettoresultat af hele virksomhedens aktiviteter og nettoomsætningen udelukkende genereret af salg. Takket være det kan du bestemme profitraten på en given investering. Den præsenterer virkningerne af at sælge varer og tjenester og bestemmer deres rentabilitet.
- Hvilke data har du brug for? Resultatopgørelser.
- Hvordan beregner du afkast på salg? Divider det finansielle nettoresultat med salgsindtægter og gang resultatet med 100.
- Hvordan fortolker vi indikatoren for afkast af salg? Jo højere forholdet er, jo bedre er virksomhedens økonomiske tilstand. Analyseresultaterne skal sammenlignes over tid.
Ovenstående rentabilitetsforhold er de hyppigst anvendte værktøjer i rentabilitetsanalyse. De giver værdifuld information om virksomhedens økonomiske tilstand. De kan dog også udvides med et dusin andre indikatorer, der vil give specialister i økonomiafdelinger mulighed for at dykke ned i meget detaljerede oplysninger om virksomhedens rentabilitet på forskellige områder.
Læs også: Hvad er Venturekapital? Liste over Dansk Venture Kapital Fond
Hvorfor lave en rentabilitetsanalyse?

Rentabilitetsanalyse giver dig mulighed for at styre din virksomhed mere effektivt og effektivt. Du vil skabe en sammenhængende udviklingsstrategi, fastlægge optimale handlingsretninger og øge din indtjening. Du vil også finde ud af, hvornår virksomheden begynder at skabe overskud, hvornår den vil tilbagebetale lån, og hvilke investeringer der vil give den målbare økonomiske fordele.
Høj rentabilitet vil udmønte sig i en stigning i virksomhedens værdi. Dette er en af de vigtigste fordele ved at drive din egen virksomhed.
Fordele ved rentabilitetsanalyse
De opnåede rentabilitetsindikatorer giver dig mulighed for at vælge den rigtige økonomiske og udviklingsstrategi for din virksomhed – det vil være lettere at bestemme den rigtige vækstretning, der vil gøre dig i stand til at opnå højere overskud. Derudover vil rentabilitetsanalysen give dig svar på spørgsmål om investeringens hensigtsmæssighed og mulige tilbagebetalingsdatoer for lån. Først og fremmest vil den informere dig om værdien af din egen virksomhed.
Hvem skal udføre rentabilitetsanalysetesten?
Økonomisk analyse, der bestemmer rentabilitetsniveauet, udføres ikke kun af enheder med en udviklet struktur: selskaber med begrænset ansvar, generelle partnerskaber, kommanditselskaber og aktieselskaber, men også af enkeltmandsvirksomheder. Korrekt implementeret giver det dig mulighed for effektivt at rette ledelsesfejl, vælge en effektiv investeringsstrategi og øge indtægterne.
3 kommentarer
Pingback: Hvad Er Prisstrategi For At Få Det Maksimale Overskud I 2024
Pingback: Hvad Er Social Bæredygtighed, Hvordan Implementeres Det 2024
Pingback: Hvad Er Cash Flow, Hvorfor Pengestrømsopgørelse Er Vigtig?