En prøvetid er en bestemt type tidsbegrænset ansættelseskontrakt. Det tjener arbejdsgiveren at legalisere den første ansættelsesperiode, hvor arbejdsgiveren tester medarbejderen for at se, om de har de kompetencer, de søger. På den anden side kan medarbejderne sætte sig ind i arbejdsforholdene hos en given arbejdsgiver og afprøve deres kompetencer i den påtænkte stilling.
En orienteringsfase for arbejdsgivere og medarbejdere
Har du fundet en ny kandidat til en ledig stilling, og er ansættelseskontrakten underskrevet? Det er tid til at afgøre, om personen passer ind i virksomheden. Selv med god rekruttering eller talrige tests i et vurderingscenter, er det ikke sikkert, at den nye medarbejder vil opfylde virksomhedens menneskelige og professionelle krav.
Omvendt kan den nye medarbejder også bruge prøvetidsfunktionen til at afgøre, om den nye arbejdsgiver lever op til deres forventninger. Men hvornår slutter prøvetiden?Kræver loven en prøvetid? Og kan prøvetiden forkortes?Denne artikel besvarer alle disse spørgsmål og mere.
Prøvetiden: definition – hvad betyder prøvetiden?
Prøvetiden er begyndelsen på et nyt ansættelsesforhold. Arbejdsgivere kan teste deres nye medarbejdere for at se deres kvalifikationer i løbet af denne tid. En prøvetid er dog ikke kun gavnlig for arbejdsgivere, men også for lønmodtagere. Som medarbejder får du værdifuld indsigt i:
- dine ideer om arbejdspladsen,
- det generelle arbejdsmiljø,
- påskønnelse af ens præstation,
- personlig glæde ved arbejdets indhold og udfordringer.
Prøvetid vs. prøvearbejde
Prøvetiden må ikke forveksles med prøvetiden. Sidstnævnte fungerer som den første kontakt mellem arbejdsgiveren og kandidaten. Det giver et indblik i det potentielle nye job. Prøveperioden adskiller sig derfor på følgende punkter:
- Det er ulønnet.
- Det sker uden indgåelse af en ansættelseskontrakt.
- Det er meget kortere – ofte kun én arbejdsdag.
- Kandidaten er endnu ikke fuldt integreret i teamet.
Hvor lang er prøvetiden?
Ifølge arbejdsmiljøloven må den lovpligtige prøvetid for et ansættelsesforhold ikke overstige 6 måneder. En kortere prøvetid er også mulig og kan vælges individuelt. Siden 2022 skal det også stå i “forhold til den forventede varighed af åremålskontrakten og typen af aktivitet.”
Hvor lang er prøvetiden under uddannelse?

Under træningen gælder andre regler. Ifølge arbejdsmiljøloven er en prøvetid på mindst 4 uger og højst 4 måneder obligatorisk. I dette tilfælde repræsenterer denne tid en vital orienteringsfase for begge sider. Medarbejder og praktikant lærer hinanden bedre at kende for at tage stilling til, om de er tilfredse med de nye forhold.
Kan prøvetiden forkortes?
Medarbejderen kan forkorte prøvetiden, hvis vedkommende klarer sig usædvanligt godt. Dette er sjældent, men muligt og tilladt, hvis begge parter søger et langsigtet samarbejde. Selv med en afkortet prøvetid har medarbejdere først ret til generel beskyttelse mod afskedigelse efter karensperioden på 6 måneder.
Er det muligt at forlænge prøvetiden?
Antag, at arbejdsgivere evaluerer deres nye medarbejders arbejde inden udløbet af prøvetiden og kommer til en tvetydig konklusion. I så fald opstår spørgsmålet: skal de opsige den ustabile kandidat ved prøvetidens udløb? Eller ville det være muligt at forlænge prøvetiden for at give medarbejderen mere tid til at falde til? Dette er muligt – men kun så længe prøvetiden er kortere end seks måneder og medarbejderen accepterer forlængelsen. Det er normalt ikke tilladt at forlænge prøvetiden til mere end seks måneder.
Kræver loven en prøvetid?
En prøvetid er ikke obligatorisk. Det skal aftales mellem arbejdsgiver og lønmodtager på forhånd. Prøvetiden registreres normalt i ansættelseskontrakten eller en tjenestejournal. En ansættelseskontrakt uden prøvetid kan dog også indgås efter aftale mellem de kontraherende parter.
Det giver dog mening at have en prøvetid, da omkring en fjerdedel af nye ansættelsesforhold ophører i løbet af prøvetiden.
Gælder en prøvetid for en tidsbegrænset ansættelseskontrakt?
Der kan også fastsættes en prøvetid for et tidsbegrænset ansættelsesforhold. Her gælder dog følgende: Hvis prøvetiden ikke var udtrykkeligt aftalt og registreret i den tidsbegrænsede ansættelseskontrakt, træder de mest afgørende opsigelsesbestemmelser ikke i kraft i den aftalte prøvetid.
Det er usædvanligt fornuftigt for medarbejdere at give afkald på en prøvetid i tilfælde af en tidsbegrænset ansættelseskontrakt. På den måde kan de være sikre på, at ansættelsesforholdet svarer til de aftalte vilkår. Af denne grund er regelmæssige opsigelser nogle gange eksplicit udelukket i de tidsbegrænsede kontrakter.
Er der et opsigelsesvarsel i prøvetiden?

Den lovpligtige opsigelsesfrist i prøvetiden er mindst to uger for både medarbejderen og arbejdsgiveren. I denne periode kan begge parter opsige ansættelsesforholdet uden yderligere begrundelse. I modsætning til fastansættelse kan forholdet opsiges med to ugers varsel, ikke kun den 15. eller ved udgangen af en måned, men på en hvilken som helst anden dag.
Efter udløbet af prøvetiden gælder den lovpligtige beskyttelse mod afskedigelse automatisk. I dette tilfælde gælder der typisk en opsigelsesfrist på fire uger til den 15. i måneden eller slutningen af måneden. Der gælder dog forskellige retningslinjer for arbejdsgivere om opsigelsesperiodens længde afhængig af ansættelsesstørrelsen.
Reglerne for opsigelsesfristen kan være forskellige i tilfælde af en prøvetid i en overenskomst. I dette tilfælde er opsigelsesfristerne normalt længere.
Hvad er årsagerne til opsigelse i prøvetiden?
Nogle gange sker opsigelse i prøvetiden med kort varsel: I prøvetiden kan begge parter opsige ansættelsesforholdet inden for få uger uden begrundelse. Der er derfor ingen udtrykkelige grunde til opsigelse i en prøvetid. Af denne grund bør du være opmærksom på og tage følgende punkter til dig hos din nye arbejdsgiver, inden du har afsluttet din prøvetid:
- Punktlighed og ingen fravær
- God arbejdsmoral
- Passende faglig viden
- Lyst til at fortsætte træningen
- Lyst til at blive integreret i teamet
- Lignende ideer om samarbejde
I øvrigt, Hvis prøvetiden slutter med opsigelse, kræver arbejdsformidlingen et ansættelsesbevis fra arbejdsgiveren.
Hvad skal der tages hensyn til i prøvetiden?
Ansættelseskontrakten præciserer de betingelser, der gælder i prøvetiden. Der er ekstraordinære tilfælde, der skal kontraktligt afklares på forhånd:
Ferieret i prøvetiden
Medarbejdere har først ret til deres feriedage, efter at de har været i virksomheden i 6 måneder. Det betyder, at ferie i prøvetiden ikke kommer på tale. Arbejdsmiljøloven giver dog enhver medarbejder en forholdsmæssig ret til ferie i prøvetiden. Det gælder ikke kun for fuldtidsstillinger; der er også ret til ferie for deltidsansatte.
Sygdom i prøvetiden
Mange medarbejdere viger tilbage fra at gå til læge, hvis de bliver syge i deres prøvetid. Frygten for hurtigt at blive fyret ser ud til at være for stor. Følgende gælder i prøvetiden: Så længe du kan fremlægge en tilsvarende attest fra en læge, behøver du ikke frygte at blive fyret. Det er dog væsentligt at bemærke, at fortsat udbetaling af løn ved sygdom først gælder efter 4 uger. Hvis du inden da er fraværende på grund af sygdom, tjener du ikke noget i denne tid.
Graviditet i prøvetiden
Du bør straks informere din nye arbejdsgiver, hvis du bliver gravid i din prøvetid. Så snart din tilsynsførende ved om din graviditet, skal han eller hun overholde barselsbeskyttelsesloven. I dette tilfælde gælder den særlige beskyttelse mod afskedigelse i tilfælde af graviditet også i din prøvetid.