Egenkapital er en essentiel del af enhver virksomhed. Dem med en høj egenkapital får bedre virksomhedsvurderinger og bedre lånevilkår. I denne artikel forklarer vi egenkapitalens funktion i en virksomhed, hvordan den beregnes, og hvilke værdiansættelser der kan foretages baseret på egenkapital.
Hvad er en virksomheds egenkapital?
Virksomhedskapital er ikke et præcist begreb, og det refererer til mange virksomhedsstrukturer. Det er urealistisk at inkludere al en virksomheds kapital i ét begreb – den bør inkluderes i flere dimensioner. Der er ikke et enkelt sammenhængende begreb for kapital, men man kan skelne mellem kapital og dens kilder. Virksomhedskapital kan opdeles i realkapital, finanskapital og aktiekapital. Hver af dem refererer til et separat segment af virksomhedens kapital. Samlet set omfatter kapital bidrag fra ejeren, aktionærerne; aktiver og passiver eller fast ejendom, finanser eller passiver. Virksomhedskapital er virksomhedens aktiver minus passiver.
Samlet kapital
Samlet kapital består af realkapital, som refererer til specifikke håndgribelige varer. Disse omfatter fast ejendom, såsom bygninger og fabrikker, og nogle løsøregenstande, såsom transportmidler og maskiner. Realkapital er ellers alle de akkumulerede varer, der tjener virksomheden. En anden del af den samlede kapital er finansiel kapital. Det er finansieringskilden for realkapital, og den består af kontanter, lån og værdipapirer. Samlet set får kapital virksomheden til at fungere på markedet.
Hvordan rejses virksomhedens kapital? For eksempel bruges leasing eller udstedelse af aktier på kapitalmarkedet til at oprette den. Leasing i sig selv kan vedrøre en leasingaftale for firmabiler eller landbrugsmaskiner, som bliver virksomhedens kapital og en kilde til dens forøgelse. Udstedelse af aktier har til formål at opnå investeringsmidler, der kan bruges til at købe fast ejendom eller løsøre. Andre måder at rejse kapital på er investeringslån og venturekapitalfonde, som kan støtte virksomhedens udvikling på forskellige stadier af dens aktivitet.
Egenkapital i virksomheden

Egenkapital svarer til de aktiver, som ejeren eller flere ejere af virksomheden har bidraget med på tidspunktet for dens oprettelse. Egenkapital kan ikke identificeres med virksomhedens aktiver, fordi den kun er dækket af aktiver. Egenkapital svarer til de uspecificerede aktiver i den økonomiske enheds enhed. Det er også en garanti for virksomhedens sikkerhed, der drives af én eller flere ejere. Det bestemmer virksomhedens juridiske status og funktion, hvorfor dens værdi systematisk bør øges. Dette kan gøres ved at lægge nettoresultatet genereret i en bestemt regnskabsperiode til egenkapitalen. Alternativt kan egenkapitalen forbedres ved at øge aktiekapitalen ved at yde yderligere bidrag fra partnere eller ved at erhverve nye investorer.
Hvilke poster tæller som egenkapital?
De poster, der tæller som egenkapital, er:
Tegnet kapital
Selskaber, såsom et selskab med begrænset ansvar, skal ved deres stiftelse indbetale et kapitalindskud, som også kaldes aktiekapital. Den tegnede kapital består af dette indskud plus eventuelle efterfølgende kapitalforhøjelser.
Kapitalreserver
Selskaber kræver lovmæssigt kapitalreserver for at opretholde finansielle reserver. Disse reserver dannes f.eks. fra præmier betalt ved udstedelse af virksomhedsaktier, den eneste reserve, der bidrages til virksomheden udefra.
Overført overskud
Overført overskud omfatter finansielle reserver, der er tilbageholdt fra overskud. De er opdelt i:
- Lovpligtige reserver
- Reserver for dele af virksomheden
- Lovpligtige reserver
- Anden overført overskud
Fremført overskud/fremført underskud.
Det overførte overskud dannes af det resterende overskud fra det foregående år, efter at overskuddet er blevet fordelt. Det fremførte underskud dannes af det foregående års underskud.
Årsoverskud/-tab
Det årlige overskud er overskuddet efter fradrag af alle skatter. Modstykket til dette er det årlige underskud.
Læs også: Kapitalfonde oversigt | Sådan får du kapitalfonde i Danmark
Hvad er egenkapitalforrentningen?

Vigtige forretningsmæssige målinger såsom pengestrøm giver information om en virksomheds økonomiske situation. Egenkapital bruges også til nogle nøgletal.
Egenkapitalforrentningen repræsenterer den optjente rente på den investerede egenkapital. Den beregnes ved hjælp af formlen: overskud x 100 / egenkapital. Det resulterende resultat udtrykkes som en procentdel. Jo højere egenkapitalforrentningen er, desto mere økonomisk fungerer en virksomhed.
Egenkapitalprocent
Et andet informativt nøgletal er egenkapitalprocenten. Egenkapitalprocenten beskriver forholdet mellem egenkapital og totalkapital. Den bestemmer også, i hvilket omfang en virksomhed kan finansiere sig selv og undgå låntagning. Dette beregnes ved hjælp af formlen Egenkapital x 100 / Totalkapital.
Aktivdækningsgrad
Aktivdækningsgraden udtrykker en virksomheds egenkapital i forhold til dens anlægsaktiver. En høj aktivdækningsgrad betyder, at en stor del af anlægsaktiverne er finansieret gennem egenkapital. Dette beregnes ved hjælp af formlen Egenkapital x 100 / Anlægsaktiver.
Hvordan beregner man egenkapital?
Effektiviteten af at drive en virksomhed kan observeres gennem egenkapitalforrentningen. Beregninger består af at bestemme værdien af egenkapitalen og sammenligne den med nettoresultatet. Egenkapital er også aktiver efter fradrag af passiver. Denne indikator bestemmer effektiviteten af virksomhedens drift uden ekstern finansiering såsom kreditter eller lån. Tre faktorer påvirker egenkapitalforrentningen:
nettorentabilitet – overskud fra salg eller nettoresultat;
aktivernes omsætningshastighed – nettoomsætningsindtægter;
kapitalstruktur – gennemsnitlig egenkapital.
Hvad er negativ egenkapital?
Det er meget vigtigt at opretholde en virksomheds rentabilitetsbalance. Lav virksomhedsrentabilitet kan tvinge ejeren eller ejerne til at rekapitalisere virksomheden. I ekstreme tilfælde kan negativ egenkapital forekomme. Hvad betyder det i praksis? Først og fremmest er det en massiv trussel mod virksomhedens fortsatte drift. I stedet for det genererede nettoresultat opstår der tab. Antag, at tabet overstiger summen af den supplerende kapital, reservekapitalen og halvdelen af aktiekapitalen. I så fald er virksomhedens bestyrelse forpligtet til at mødes med partnere og vedtage en beslutning vedrørende virksomhedens fortsatte drift.
Egenkapital og dens rentabilitet påvirker i væsentlig grad hele virksomhedens funktion. De akkumulerede aktiver og deres anvendelse bestemmer virksomhedens rentabilitet og dermed dens funktion. I et ekstremt tilfælde kan en negativ egenkapital betyde virksomhedens ende (konkurs).
Hvad er fordele og ulemper ved egenkapital?
Fordele ved egenkapital:
En høj egenkapitalandel har en positiv indvirkning på virksomheden og dens aktionærer, da den indikerer lave gældsniveauer. Dette øger tilliden hos långivere, kunder og leverandører samt styrker den økonomiske uafhængighed. Virksomheden kan selv finansiere investeringer uden at være afhængig af ekstern finansiering.
Ulemper ved egenkapital:
Egenkapitalfinansiering har dog også ulemper. For det første er gældsfinansiering ofte billigere, fordi renter på gældsfinansiering er fradragsberettigede. Egenkapitalfinansiering er dog underlagt skatter. Hvis egenkapitalfinansiering opnås gennem tilføjelse af nye aktionærer, reducerer dette også de eksisterende aktionærers indflydelse. Konkurrenceevnen kan også bringes i fare ved at vente for længe på tilgængelig egenkapital, hvilket kan forhindre strategisk vigtige investeringer i at blive foretaget rettidigt.
At vente på tilgængelig egenkapital kan også føre til, at strategisk vigtige investeringer ikke foretages rettidigt. I dette tilfælde ville det være mere effektivt at rejse gældskapital for at undgå at bringe konkurrenceevnen i fare.