Due diligence refererer til de handlinger, en virksomhed tager for at identificere, analysere og eliminere faktiske og potentielle risici for mennesker og miljø, ikke kun inden for dens drift, men i hele dens forsyningskæde og de tjenester, den bruger.Due diligence er en del af en bredere risikostyring, men en god forståelse af det begynder med at identificere de risici, en given aktivitet udgør for mennesker og miljø.
I erhvervslivet kan det at træffe investeringsbeslutninger ofte føles som at gå gennem et minefelt. Hvert skridt indebærer en potentiel risiko, og en dårlig beslutning kan koste dig en formue. Så hvordan sikrer du dig, at du kommer ind i de rigtige projekter og minimerer din økonomiske risiko? Svaret er due diligence – en proces, som mange investorer finder nøglen til succes. Dyk ned i denne omfattende analyse for at forklare due diligence, præcis hvad det betyder, og hvorfor det er vigtigt for at sikre, at din investering er sikker.
Hvad er due diligence, og hvad er dens betydning i erhvervslivet?
Begrebet due diligence har sine rødder i den amerikanske fortolkning af civilret. Udtrykket har været meget brugt siden 1933, da værdipapirloven blev indført. I Danmark er begrebet oversat til “due diligence”.
Enkelt sagt er due diligence en proces med grundig analyse og evaluering af en virksomhed eller et projekt.Målet er at indsamle så meget information som muligt, så investorer kan træffe en informeret forretningsbeslutning. Udtrykket bruges oftest i forbindelse med transaktioner såsom fusioner, opkøb, kapitalinvesteringer og virksomhedskøb.
Hvad er due diligences hovedopgaver?
- Risikoreduktion – en grundig analyse af virksomheden gør det nemmere at identificere potentielle trusler og tage passende skridt til at minimere dem.
- Informerede investeringsbeslutninger – en investor eller potentiel køber kan træffe informerede beslutninger, fordi de har et fuldstændigt billede af virksomhedens økonomiske og operationelle situation.
- Pålidelig værdiansættelse – en grundig analyse giver mulighed for en realistisk værdiansættelse af virksomheden, hvilket igen er afgørende, når der skal forhandles købspriser.
- Afsløring af mangler – oplysninger indsamlet gennem due diligence kan bruges til at identificere områder, der kan forbedres.
Nøglefaser og aktiviteter under due diligence-processen

Det første skridt er at forberede sig ordentligt til due diligence-processen.Ejeren af virksomheden, der verificeres, bør indsamle og organisere de nødvendige dokumenter, såsom lovpligtige registre, alle vigtige aftaler, økonomisk dokumentation, medarbejderregistre eller intellektuelle ejendomsrettigheder.Inden due diligence-processen påbegyndes, skal de også sikre sig, at virksomhedens fortrolige data er ordentligt beskyttet. Det er bedst at indgå en passende aftale med virksomheden om at udføre inspektionen, som vil beskytte mod datalækage. Det er også vigtigt ikke at besværliggøre kontrollen, fx ved at spærre for adgangen til nødvendige dokumenter. Dette kan behandles som et ønske om at skjule en del af dataene og som konsekvens heraf potentielt bidrage til investorens tilbagetrækning og begrænse virksomhedens udviklingsmuligheder.
Det næste trin i due diligence-processen er den indledende analyse og evaluering af den dokumentation, som virksomheden har leveret.Aktiviteterne omfatter gennemgang af regnskaber, budgetanalyse og vurdering af virksomhedens samlede økonomiske situation. Derudover er tilbuddet verificeret for dets overensstemmelse med investorens mål og virksomhedens overordnede forretningsstrategi.
Efter den indledende vurdering kommer en mere grundig gennemgang, som involverer interviews med ledelsen og nøglemedarbejdere, samt en detaljeret undersøgelse af alle aspekter af virksomheden, herunder finansielle, juridiske, operationelle og markedsmæssige.
Det er også vigtigt at kontrollere virksomhedens skattemæssige og juridiske overholdelse. På dette stadium af virksomhedens due diligence foretages der også en vurdering af menneskelige ressourcer. I tilfælde af virksomheder, der opererer i regulerede brancher, kan der være behov for yderligere specialistrevisioner.
Når analyserne og verifikationerne er afsluttet, udarbejdes en endelig rapport, som indeholder detaljerede resultater af due diligence. Rapporten bør indeholde en beskrivelse af alle identificerede uregelmæssigheder og anbefalinger til yderligere handling. På baggrund af denne rapport har investorerne et samlet billede af virksomheden og kan træffe endelige beslutninger vedrørende transaktionen.
Læs også: Hvad er Cash Flow, hvorfor Pengestrømsopgørelse er vigtig?
Finansiel analyse – vurdering af en virksomheds økonomiske status

Under finansiel due diligence lægges der særlig vægt på gennemgang og pålidelighed af regnskaber såsom balancer, resultatopgørelser og pengestrømmen. Grundlaget for denne type forskning er oftest regnskabsbilag.
Balancen viser, hvilke ressourcer en virksomhed har, og hvad dens nuværende forpligtelser er.
På den måde er det muligt at vurdere virksomhedens økonomiske stabilitet. På den anden side giver resultatopgørelsen dig mulighed for at se de økonomiske resultater. Takket være dette er det tydeligt, om virksomheden genererer overskud, hvilket har stor betydning for vurderingen af dens finansielle likviditet, soliditet og evne til at investere i fremtiden.
Økonomisk analyse omfatter også en vurdering af virksomhedens regnskabspraksis og verifikation af regnskabernes overensstemmelse med kontoudtog og selvangivelser. En grundig undersøgelse af disse aspekter giver mulighed for at identificere potentielle problemer, såsom skjulte forpligtelser, som kan påvirke virksomhedens endelige værdi.
Juridisk analyse – Undersøgelse af juridiske og regulatoriske aspekter

Juridisk, due diligence er en grundig gennemgang af alle juridiske aspekter af en virksomheds drift. Dens formål er at identificere potentielle risici og give sikkerhed for, at alle operationer overholder reglerne og forskrifterne under gældende lovgivning.
Den juridiske analyse omfatter alle kontrakter indgået af virksomheden, herunder kontrakter med medarbejdere og entreprenører og leasingaftaler.Virksomhedens forpligtelser verificeres også for at angive mulige risici som følge af eksempelvis opfyldelse af kontrakter i strid med lovgivningen. Lige så vigtig er analysen af virksomhedens ejerskabsstruktur, herunder intellektuelle ejendomsrettigheder og alle nødvendige tilladelser og licenser for at drive forretning.
Derfor er hovedmålet med den juridiske analyse at give en potentiel investor et fuldstændigt overblik over virksomhedens juridiske situation.Processen giver også mulighed for at vurdere, om virksomheden er i stand til at opfylde alle de krav, loven stiller, som har til formål at undgå juridiske og økonomiske problemer i fremtiden.
Operationel analyse – proces- og ressourcevurdering

Operationel analyse i forbindelse med due diligence er et trin i virksomhedens evaluering, der fokuserer på en grundig analyse af virksomhedens forretningsprocesser og ressourcer. Formålet med denne undersøgelse er at bestemme, hvordan virksomheden konverterer sine ressourcer til produkter eller tjenester, der genererer omsætning. Denne proces er ekstremt vigtig, fordi den giver investorer mulighed for at identificere potentielle operationelle risici og vurdere effektiviteten af virksomhedens drift.
Forretningsprocesanalyse omfatter studiet af udbud – gennem produktion til distribution. Alt dette er for at bestemme, hvordan virksomhedens drift styres og for at indikere styrker og svagheder ved de anvendte teknologier. Det er også vigtigt at vurdere effektiviteten af processer og identificere “flaskehalse” og områder, hvor der kan foretages forbedringer for at øge den operationelle effektivitet.
Til gengæld foretages analyserne af medarbejdernes organisationsstruktur, kvalifikationer og kompetencer samt rekrutterings- og uddannelsespolitik for at afgøre, om virksomheden har tilstrækkelige menneskelige ressourcer til at implementere sine strategiske mål effektivt.
Vi kan også klassificere teknologi- og infrastrukturkapital under begrebet ressourcer.Vurdering af it-systemer, it-sikkerhed og de produktionsteknologier, virksomheden anvender, giver os mulighed for at afgøre, om disse løsninger er tilstrækkelige til driftsaktiviteter – eller om de kræver modernisering.
Risikoidentifikation – Potentielle trusler

Som vi allerede har nævnt, har risikoidentifikation til formål at give investoren adgang til fuld viden om potentielle problemer, der kan påvirke virksomhedens værdi og stabilitet. Det er en omfattende proces, der giver den nødvendige information til at træffe informerede investeringsbeslutninger.
Forskellige typer due diligence giver dig mulighed for at identificere andre risici, der udgør en trussel mod din investering på mange niveauer.Uanset arten kan hver risiko have en væsentlig indflydelse på værdien af din virksomhed, dens velstand og dens evne til at generere overskud.
- Finansielle risici kan være uventede forpligtelser eller problemer med monetær likviditet.
- Operationel risiko kan omfatte ineffektivitet i forretningsprocesser, upålidelige interne procedurer eller forældede systemer og teknologier.
- Juridiske risici kan på den anden side være relateret til ugyldige kontrakter eller uafklarede retstvister.
Risikoidentifikationsprocessen hjælper investorer med at identificere potentielle trusler. Det giver dem også mulighed for at forberede sig bedre på sig selv ved at udvikle passende handlingsplaner. For eksempel, hvis problemer med it-infrastrukturen identificeres, kan virksomheden tage skridt til at modernisere den, før transaktionen er afsluttet.En velgennemført risikoanalyse kan således øge chancerne for investeringssucces markant og minimere risikoen for uventede problemer i fremtiden.
Due Diligences rolle i investorbeslutningsprocessen
Due diligences rolle i en investors beslutningsproces skal være afbalanceret, da det giver en grundig forståelse af en virksomheds helbred, før der træffes en investeringsbeslutning. Due diligence er en udtømmende undersøgelse, der omfatter en vurdering af de økonomiske, juridiske, skattemæssige, teknologiske og operationelle aspekter af en virksomhed.
De indsamlede oplysninger kan være nyttige under transaktionsforhandlingerne.At kende en enheds styrker og svagheder giver investorerne mulighed for bedre at prissætte og bestemme vilkårene for handlen. Dette vil gøre det muligt for investorer at identificere potentielle risici og muligheder, hvilket giver dem mulighed for at træffe informerede investeringsbeslutninger.
Resultaterne af en due diligence-analyse kan styrke virksomhedens image.En omfattende virksomhedsundersøgelse er et bevis på, at organisationen ikke skjuler noget og bekræfter billedet af en troværdig partner.