Brandstrategi definerer som et sæt handlinger, der skal føre til et specifikt mål, og som vil blive implementeret på lang sigt. Opgaver, der implementeres inden for den etablerede plan, skal være ensartede og tjene til at opnå den tilsigtede effekt.
Hvad er brandstrategi?
Brandstrategi kan defineres på mange måder. Én definition er, at brandstrategi er en handlingsplan, som et brand bruger til at bestemme, hvordan det ønsker at blive opfattet på markedet. Det betyder at definere sin identitet, billede og målposition. Det omfatter også sin mission, vision og værdier og tager hensyn til en given virksomheds forretningsmål, forbrugernes behov og differentieringspunkter fra konkurrenterne.
Det lyder som en forretningsstrategi eller en kommunikationsstrategi. Faktisk er disse tre forskellige strategier, faktisk de er relaterede og et resultat af hinanden. Så for bedre at forstå brandstrategi, lad os se på forskellene mellem dem.
Brandstrategi vs. forretnings- og kommunikationsstrategi
Lad os starte med følgende udsagn:
Mens en forretningsstrategi definerer de overordnede mål og retninger for en virksomheds drift, og en kommunikationsstrategi fokuserer på effektivt at kommunikere information om brandet, rækker og brandstrategi bredere. Den fokuserer på at opbygge sin identitet og image.
Den ligger altså mellem forretningsstrategi og kommunikationsstrategi.
- Forretningsstrategi
- Brandstrategi
- Kommunikationsstrategi
Nedenfor er de vigtigste forskelle mellem disse strategier.
Forretningsstrategi
- Fokuserer på at nå virksomhedens forretningsmål, såsom at øge omsætning, overskud og markedsandele.
- Den bestemmer de overordnede retninger for virksomhedens drift, f.eks. valg af branche, kundesegment osv.
- Den omfatter beslutninger om f.eks. produkter eller tjenester, prissætning, distribution og markedsføring.
Brandstrategi
- Den fokuserer på at opbygge identitet, image og brandværdi i kundernes øjne.
- Den bestemmer, hvordan en virksomhed skal opfattes af kunderne, og hvordan den skal skille sig ud på markedet i forhold til konkurrenterne.
- Den omfatter definition af brandets mission, vision og værdier.
Kommunikationsstrategi
- Fokuserer på planlægning, implementering og overvågning af effektive måder at kommunikere med kunderne på.
- Den omfatter valg af passende kommunikationskanaler og et ensartet brandbudskab.
- Det har til formål at øge brand awareness, opbygge kundernes tillid og loyalitet og understøtte salget.
Læs også: Hvad er markedsføring analyse og strategi? Typer og metoder
Elementer i brandstrategi

For at fuldende ovenstående definition, lad os nu fokusere på elementerne i en brandstrategi. Så hvad skal den indeholde? Først og fremmest beskrives disse fem punkter nedenfor.
Mission, vision, værdier
Brandmissionen definerer formålet med virksomhedens eksistens – hvad virksomheden gør, og for hvem. Visionen fokuserer derimod på den langsigtede vision for virksomhedens udvikling – hvor vi ønsker at være om x år, og hvilken slags verden vi ønsker at bygge. Den er ambitiøs. Den skal motivere. Og så har vi værdier. Værdier er de principper og overbevisninger, som organisationer træffer alle deres forretningsbeslutninger på baggrund af.
For eksempel er Nikes brandmission at inspirere atleter til at præstere bedre. Googles vision er at gøre information tilgængelig for alle, så alle kan nå den.
Apples værdier omfatter “kreativitet” og “innovation” – sidstnævnte er et uadskilleligt element i deres produkter.
I praksis
For at definere din virksomheds mission, vision og værdier:
- Vær specifik. Sørg for, at din mission, vision og dine værdier er tydelige for andre, såsom kunder og medarbejdere – at ingen er i tvivl om, “hvad det handler om”.
- Introducer mission, vision og værdier i hverdagen. Hvis din organisation ikke lever sin mission, vision og dine værdier, har du sandsynligvis en anden (ubevidst) mission, vision og dine værdier.
- Vær konstant i dine følelser. Selvom operationelle og taktiske mål kan ændre sig, bør mission, vision og værdier være kontinuerlige. De er kernen i, hvordan en virksomhed fungerer.
Positionering
Brandpositionering handler om at definere, hvordan en virksomhed skal opfattes af kunderne – hvad skal den forbindes med? Dette giver forbrugerne mulighed for at placere den et sted på markedet, sammenligne den med konkurrenterne og bemærke forskellene.
For eksempel forbindes Milka med delikatesse. Volvo har i årevis opbygget sin position som producent af sikre biler. Starbucks skaber derimod billedet af sine caféer som steder, hvor man kan komme og drikke god kaffe i en behagelig atmosfære.
I praksis
For at definere din position på markedet:
- Forstå din målgruppe. Lær om dine kunders behov, præferencer og forventninger.
- Identificér derefter dine unikke egenskaber, og definer også de fordele, som din konkurrent ikke tilbyder, som du tilbyder. Opbyg følelsesmæssige associationer.
- Sørg derefter for, at din kommunikation er ensartet og sammenhængende. I hvert marketingbudskab skal der være en association med den værdi eller følelse, som du ønsker, at dine modtagere skal forbinde sig med.
Kommunikation
På brandstrateginiveau definerer “kommunikation” metoden og rammerne for kommunikation – og besvarer dermed spørgsmål som: Hvem vil vi kommunikere med? Gennem hvilke kanaler? Hvordan vil vi kommunikere? Hvilke værdier vil vi kommunikere? Hvor ofte vil vi kommunikere?
Lad os se på et eksempel – Coca-Cola. Hvad har dette brand lavet i årevis? Det kører reklamekampagner, der ikke kun promoverer sin søde drik, men også viser den på præcist definerede steder – på familiebordet, juleaften, under fødselsdage osv. Under alle omstændigheder i sociale situationer – primært familie- og sociale situationer.
I praksis
For at bestemme, hvordan du kommunikerer dit brand:
- Vælg de værdier og fordele, du ønsker at kommunikere regelmæssigt – klæd dem ud i et slogan.
- Vælg derefter de rigtige kommunikationskanaler. Tænk først over, hvor din målgruppe er, og begynd derefter at gå derhen.
- Oprethold tovejskommunikation – indsaml feedback fra dine omgivelser og reager.
Visuel identifikation
Logoer, farver og skrifttyper er blot nogle af elementerne i visuel identifikation. Kort sagt er visuel identifikation et sæt grafiske elementer, der skal repræsentere et brand og afspejle dets ånd. Samtidig skal de fremkalde associationer til det.
Lilla? Milka. Blå? Facebook. Gyldne buer på en rød baggrund? McDonald’s. Og så videre. For eksempel valgte Apple et simpelt, minimalistisk logo af et bidt æble. Interessant nok var virksomhedens logo ikke altid så simpelt.
I praksis
For at vælge en visuel identitet til din virksomhed:
- Design et ensartet logo – hold det enkelt og let at huske.
- Vælg de rigtige farver. Farver stimulerer følelser. Hvilke vil du fremkalde?
- Brug de samme grafiske elementer konsekvent. Overalt. I alle materialer – fra din hjemmeside til dine flyers.
Brand management
Brand management er planlægning og koordinering af alle aktiviteter relateret til at opbygge, vedligeholde og udvikle et brand, lige fra at definere mission, vision og værdier til at vælge en visuel identitet og undersøge brand awareness.
For eksempel kan man i Disneys handlinger se konsistens i at opbygge et brand, der fokuserer på stærk IP – det er Disney, der har rettighederne til Mickey Mouse (i det mindste den moderne version) og Star Wars-universet. Apple presser sig selv i forbrugerelektronikverdenen – det startede med bærbare computere og laver nu også VR-headset. BMW fastholder stadig sin position som et premiumbrand.
I praksis
For bedre at styre din brandstrategi:
- Definer klart, hvilke mål du ønsker at opnå gennem brand management, og hvilke værdier du ønsker at formidle til dine kunder.
- Udvikl en sammenhængende handlingsplan, der inkluderer både brandidentitet og kommunikationsstrategi for at opbygge det ønskede image.
- Overvåg regelmæssigt effektiviteten af dine brand management-aktiviteter – vi vender tilbage til dette om et øjeblik.
God praksis – hvordan skaber man en brandstrategi?

Når vi diskuterer elementerne i brandstrategi, har vi allerede i vid udstrækning berørt bedste praksis i forbindelse med processen med at skabe en sådan strategi. Lad os bemærke tre punkter mere.
- Stol ikke udelukkende på intuition; udfør markedsundersøgelser. En grundig analyse af markedet, konkurrencen og målgruppen giver en bedre forståelse af virksomhedens miljø og kundernes behov. Markedsundersøgelser vil give specifikke data og vejledning. Så undersøg markedet. Hvordan? Det er bedst at hyre et analysebureau. Men hvis du er begrænset af budgettet, kan du bruge de gratis ressourcer, der er tilgængelige på nettet.
- Find dit brands USP. USP, eller Unique Selling Proposition, er en funktion i dit tilbud, der skal få kunderne til at vælge dig frem for dine konkurrenter. Det er ikke en kampagne, en lavere pris eller noget, der let kan kopieres. Kig efter din USP, så bliver det lettere for dig at opbygge kommunikation omkring dit brand.
- Tænk langsigtet. Brandstrategi handler ikke om de resultater og forretningsmål, du vil opnå om et år eller to. Det handler om den langsigtede vision, der vil vejlede din organisation, synlig over de næste 50-100 år.
Som en sidebemærkning – skriv dette ned.
Resultatet af at arbejde med en brandstrategi bør være et skriftligt dokument. Hvorfor?
Du vil forstå din motivation.
Ved at dokumentere din brandstrategi kan du klart definere din virksomheds mål, værdier og mission – hvilket gør alle dine mål mere håndgribelige. Derudover kan du altid vende tilbage til det skriftlige dokument og i et øjeblik med tvivl eller ubeslutsomhed træffe en beslutning baseret på en langsigtet vision for fremtiden.
Du vil vise dokumentet til teammedlemmerne.
At have en skriftlig brandstrategi giver alle teammedlemmer mulighed for at forstå, hvad virksomhedens mål er, og hvilke skridt de skal tage for at nå dem, så alle medarbejdere kan handle i overensstemmelse med den etablerede retning og de etablerede værdier.
Du vil vide, hvad du skal måle.
En skriftlig brandstrategi er et referencepunkt til at vurdere effektiviteten af marketingaktiviteter og overvåge fremskridt i forhold til at nå de fastsatte mål. Dette giver mulighed for løbende analyse af resultater og tilpasning af strategien til realiteterne.
Hvordan måler du effektiviteten af din brandstrategi?
Apropos måling af resultater, lad os afslutte med at berøre dette emne. Nedenfor er en detaljeret oversigt over de nøgleindikatorer (KPI’er), som du regelmæssigt bør overvåge, når du implementerer din strategi.
Brandkendskab
For at vurdere effektiviteten af marketingaktiviteter med hensyn til at øge brandkendskabet, er det værd at bruge forskellige typer undersøgelser – både online og telefonisk. Sådanne undersøgelser kan udføres ved at bestille dem til researchvirksomheder.
Kundeloyalitet
Værktøjer til styring af kundeforhold (CRM) er nyttige til at overvåge kundeloyalitet, da de giver dig mulighed for at spore kundeaktivitet og analysere deres købshistorik. Analyse af disse data vil gøre det muligt for dig at identificere de kunder med den højeste værdi og fastlægge strategier til at opbygge relationer med dem.
Metrikker for kundeengagement
Overvågning af sociale medier og online dataanalyseværktøjer er afgørende for at vurdere kundeengagementet med et brand. Ved at analysere antallet af kommentarer, delinger og tid brugt på et websted kan du bestemme, hvor effektivt et brand engagerer sine kunder.
Salgsvækst
Salgsvækst kan overvåges ved hjælp af værktøjer til analyse af salgsdata. For eksempel, i tilfælde af en onlinebutik, giver analyse af kundeadfærd på webstedet dig mulighed for at identificere områder, hvor købsprocessen kan forbedres, hvilket kan resultere i en øget omsætning.
Kundetilfredshedsvurdering
For at måle niveauet af kundetilfredshed er det værd at udføre regelmæssige kundetilfredshedsundersøgelser. Undersøgelser kan bruges til dette formål. Takket være dem vil vi blandt andet lære, hvad vores kunder værdsætter os mest for.
En korrekt designet brandstrategi hjælper dig med at planlægge reklamekampagner og drive din virksomhed – den indeholder de vigtigste antagelser, mission og værdier, som den bør forbindes med.